Εχετε ιστοσελίδα WordPress και δεν κάνετε ποτέ ενημερώσεις; Σταματήστε να κοιμάστε ήσυχοι και διαβάστε πως να κρατήσετε την ιστοσελίδα σας ασφαλή!

Ένας από τους κυριότερους μύθους για το WordPress είναι ότι πρόκειται για μια λιγότερο ασφαλή πλατφόρμα δημιουργίας ιστοσελίδων. Συχνά υποψήφιοι πελάτες ρωτούν: «Τι γίνεται με την ασφάλεια του WordPress; Είναι αλήθεια ότι κάποια στιγμή θα μας χακάρουν;».

Η απάντηση είναι: όχι, εφόσον κάνετε συχνά ενημέρωση στο WordPress και τα πρόσθετα του.

Το WordPress σήμερα είναι η πιο δημοφιλής τεχνολογία στον κόσμο για την κατασκευή ιστοσελίδων κι αυτή η δημοτικότητα την καθιστά ελκυστικό στόχο για χάκερς, διανομείς κακόβουλου κώδικα και κλέφτες δεδομένων. Εάν δεν διατηρείτε τον ιστότοπό σας WordPress ενημερωμένο, τότε ουσιαστικά παραδίδετε στους διαρρήκτες τα κλειδιά του σπιτιού σας.

μια ιστοσελίδα wordpress κινδυνεύει χωρίς ενημερώσεις

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι η ασφάλεια δεν είναι μόνο πρόβλημα του WordPress. Είναι ένα καθολικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες τεχνολογίες ιστοσελίδων.

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν διατηρείτε ενημερωμένη την ιστοσελίδα σας

Είναι λυπηρό ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου το ένα τρίτο των ιστοσελίδων WordPress παραμένει σε μια ξεπερασμένη έκδοση.

Μεγάλη έρευνα για την ασφάλεια του WordPress δείχνει ότι πολλοί ιστότοποι που πέφτουν θύματα hacking είτε τρέχουν παλιά έκδοση WordPress, είτε παλιά plugins, είτε παλιά θέματα.

Νέες εκδόσεις του WordPress κυκλοφορούν συνεχώς και το λογισμικό είναι πολύ εύκολο να ενημερωθεί στην τελευταία έκδοση. Ωστόσο εξακολουθούμε να βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις να αποφεύγουν κάθε είδους ενημέρωση του ιστότοπου λόγω της ανησυχίας τους για το πώς αυτή η ενημέρωση μπορεί να επηρεάσει την απόδοση και τη σταθερότητα του site τους.

Οι ιστότοποι που παραμένουν σε παλαιότερες εκδόσεις του WordPress είναι πολύ πιο πιθανό να υποστούν πειρατεία, καθώς οι χάκερς μπορούν να ανακαλύψουν την έκδοση του WordPress που χρησιμοποιείτε και να αποκτήσουν πρόσβαση με τους τρόπους που αυτοί γνωρίζουν.

Τα πρόσθετα (plugins) μπορούν να αποτελέσουν καταπληκτικές προσθήκες για κάθε ιστότοπο WordPress, ειδικά αν το εν λόγω πρόσθετο μπορεί να σας προσφέρει τη λειτουργικότητα που χρειάζεστε είτε δωρεάν είτε με μια μικρη ετήσια συνδρομή.

Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις με τις οποίες μιλάμε είναι απίστευτα διστακτικές στο αν πρέπει να ενημερώσουν αυτό το πρόσθετο, γιατί φοβούνται ότι ίσως σταματήσει να λειτουργεί. Οι ενημερώσεις μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στα πρόσθετα, εάν αυτά δεν ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές και τα πρότυπα κωδικοποίησης.

Εμείς στην Artkreta, όταν αναλάβουμε να υποστηρίζουμε μια ιστοσελίδα WordPress που δεν έχουμε σχεδιάσει και κατασκευάσει, μία από τις πρώτες μας εργασίες είναι να ολοκληρώσουμε έναν έλεγχο πρόσθετων. Βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται ευρέως στην κοινότητα του WordPress, έχουν διαρκείς ενημερώσεις, καλή υποστήριξη και φυσικά καλές κριτικές από όσους τα χρησιμοποιούν.

Οι ενημερώσεις ιστοσελίδας WordPress μπορούν να αποφέρουν πολλά οφέλη

Ασφάλεια – Κατά τη γνώμη μας, η ασφάλεια είναι αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο πρέπει να διατηρείτε το WordPress σας ενημερωμένο. Υπάρχουν βελτιώσεις ασφαλείας σχεδόν σε κάθε νέα έκδοση του WordPress. Εντοπίζουν τα τρωτά σημεία και βελτιώνουν το λογισμικό πριν τα προβλήματα επηρεάσουν τον ιστότοπό σας.

Χαρακτηριστικά – Κάθε σημαντική έκδοση του WordPress έρχεται επίσης με νέα πρόσθετα χαρακτηριστικά, που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών. 

Απόδοση – Κάθε νέα έκδοση συνοδεύεται επίσης από αρκετές βελτιώσεις στην απόδοση, οι οποίες διασφαλίζουν ότι ο ιστότοπός σας WordPress μπορεί να τρέξει ταχύτερα και να γίνει πιο αποδοτικός. Η ταχύτητα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης, οπότε είναι λογικό να διατηρείτε το WordPress σας ενημερωμένο για να έχετε τα μέγιστα οφέλη από τις επιδόσεις.

Τι πρέπει να ενημερώνεται σε μια ιστοσελίδα WordPress;

Οι πιο σημαντικές ενημερώσεις για έναν ασφαλή και με καλή λειτουργία ιστότοπο WordPress είναι οι ενημερώσεις του πυρήνα, των πρόσθετων προγραμμάτων και οποιουδήποτε θέματος.

Τις περισσότερες φορές, οι προγραμματιστές θεμάτων και προσθέτων συντονίζουν τις ενημερώσεις τους με τις μεγάλες εκδόσεις του WordPress, ώστε να διασφαλίζουν ότι αξιοποιούν τα νέα χαρακτηριστικά και τις διαθέσιμες βελτιώσεις.

Αν εντοπίσετε ένα πρόσθετο ή ένα θέμα που δεν έχει ενημερωθεί εδώ και π.χ. ένα χρόνο, μάλλον είναι η ώρα να σκεφτείτε την αντικατάστασή του! Είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι ο προγραμματιστής έχει εγκαταλείψει το πρόσθετο και η ηλικία του το καθιστά υψηλή απειλή για την ασφάλεια, καθώς οι χάκερ μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως πύλη εισόδου στον ιστότοπό σας.

Εδώ και χρόνια το WordPress διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ειδοποίησης για ενημερώσεις, οπότε δεν υπάρχουν πραγματικά δικαιολογίες.

Μπορείτε ακόμη και να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και να αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία ενεργοποιώντας τις αυτόματες ενημερώσεις για σημαντικές εκδόσεις, πρόσθετα και θέματα!

backup  και ενημερώσεις ιστοσελίδας wordpress

Ποιά είναι η ιδανική στρατηγική ενημέρωσης των ιστοσελίδων WordPress;

Πριν επιχειρήσετε οποιοδήποτε είδος ενημέρωσης, το πρώτο πράγμα που πρέπει πάντα να εξασφαλίσετε είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας (backup) του WordPress.

Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από τη βάση δεδομένων και τα βασικά αρχεία του WordPress μέχρι όλες τις εικόνες που έχετε προσθέσει στο site σας, τα πρόσθετα και τα θέματα.

Αν η ενημέρωση γίνει σε ιστοσελίδα που έχει πολύ παλιές εκδόσεις πρόσθετων και WordPress, τότε για μεγαλύτερη διασφάλιση είναι καλύτερα να γίνει σε ένα αντίγραφο του site κι εφόσον όλα πάνε καλά, να γίνει και στο πραγματικό site.

Μόλις ενημερωθεί και εγκατασταθεί το WordPress, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Επισκεφθείτε τον ιστότοπό σας σε ένα νέο ιδιωτικό παράθυρο του προγράμματος περιήγησης (browser) για να διαπιστώσετε αν κάτι έχει αλλάξει στην εμφάνιση ή στη λειτουργία του site σας.

Διαβάστε τις οδηγίες (στα Αγγλικά) για τις αυτόματες ανανεώσεις από την επίσημη ιστοσελίδα του WordPress: https://wordpress.org/support/article/plugins-themes-auto-updates/

Επαγγελματική ενημέρωση ιστοσελίδας WordPress

Αν δεν έχετε το χρόνο ή φοβάστε τη διαδικασία ενημέρωσης, τότε αναζητήστε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία, που θα φροντίζει να πραγματοποιεί τακτικές ενημερώσεις, ώστε να διασφαλίζει ότι ο ιστότοπός σας παραμένει ασφαλής.

Θα πρέπει επίσης να παίρνει καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπου, που θα αποδειχτούν πολύτιμα σε περίπτωση που υπάρξει παραβίαση ή χαλάσει κάτι στο wordpress. Με αυτόν τον τρόπο, μια πρόσφατη έκδοση του ιστότοπου μπορεί να αποκατασταθεί γρήγορα.

επαγγελματική υποστήριξη και ενημέρωση wordpress

Να ενημερώνετε πάντα την WordPress ιστοσελίδα σας, αλλά ποτέ χωρίς backup

Δεδομένου ότι το WordPress είναι από τη φύση του λογισμικό ανοιχτού κώδικα, θεωρητικά ο καθένας μπορεί να μελετήσει τον κώδικα για να μάθει και να βελτιώσει την τεχνολογία. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορεί επίσης να μελετηθεί για να βρεθούν τρόποι να παραβιαστούν και οι ιστότοποι.

Από τη στιγμή που ένας ιστότοπος έχει παραβιαστεί, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να επισκευαστεί, ειδικά αν δεν έχετε τα απαιτούμενα αντίγραφα ασφαλείας.

Χωρίς ενημερώσεις, ο ιστότοπός σας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις νέες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι χάκερ, αφήνοντάς σας ορθάνοιχτους σε επιθέσεις.

Στην Artkreta προσφέρουμε διαρκείς ενημερώσεις της ιστοσελίδας σας σε συνδυασμό με την ειδική υπηρεσία backup WordPress ή WordPress SOS όπως επίσης την αποκαλούμε. Με ειδικό πρόγραμμα δημιουργούμε καθημερινά backup (αντίγραφα ασφαλείας) της ιστοσελίδας σας και τα αποθηκεύουμε σε εξωτερικό ασφαλή σέρβερ, ώστε να σας προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Similar Posts